Langsynethed (hyperopi)

Langsynethed eller hyperopi opstår, når øjet er kortere end normalt eller har en usædvanligt flad hornhinde. Det medfører, at billeder fokuseres bag nethinden i stedet for på den. Det er en almindelig tilstand, som ofte er arvelig. Det betyder, at øjets linse skal anstrenge sig for at fokusere billedet på nethinden, hvilket kan føre til overanstrengelse, hovedpine, dobbeltsyn og trætte øjne.

 

Spædbørn og børn er normalt langsynede. Når øjnene vokser og bliver længere, korrigeres tilstanden af sig selv, normalt i syv- eller otte-års alderen. Unge, som bliver ved at være langsynede, er ofte symptomfri, fordi de har tilstrækkelig fleksibilitet i linsen til at kunne korrigere synsfejlen uden hjælp af briller eller kontaktlinser. Med alderen stivner linsen dog, og man kan begynde at få symptomer i 30-40-års alderen.

 

Symptomer på langsynethed

 

I starten har de fleste ingen symptomer. Med alderen kan man bemærke, at det bliver vanskeligere at se genstande på nært hold, indtil også genstande på langt hold er slørede. Det kan være trættende fx at læse længe eller arbejde med andet nærarbejde, fordi linsen så skal strammes mere. Nogle får hovedpine eller meget trætte øjne efter længere tids nærarbejde.

Behandling av langsynethed

Behandling av langsynethed

Det er let at afhjælpe langsynethed. Da det opstår, når billeder fokuseres bag nethinden, korrigeres det ved, at billederne omfokuseres til nethinden. Det gøres normalt med almindelige former for synskorrektion såsom:

 

  • Briller eller kontaktlinser: den enkleste og mest almindelige metode til synskorrektion
  • Kirurgi: Der findes kirurgiske alternativer til at korrigere langsynethed ved at omforme øjets hornhinde med laser eller ved at udskifte øjets linse (såkaldt Refractive Lens Exchange, RLE)

 

Spørgsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page