Aldersbetinget langsynethed (presbyopi)

Aldersbetinget langsynethed er en naturlig tilstand, hvor synet på tæt hold bliver sløret og gør det svært at fokusere, når man for eksempel læser, skriver, bruger mobiltelefon eller arbejder ved computer. Det er ikke nogen sygdom, men rammer i princippet alle, når man bliver ældre.

 

Hvad skyldes aldersbetinget langsynethed?

Hos unge er øjets linse blød og fleksibel og ændrer let form, så man kan fokusere på forskellige afstande. Med alderen stivner linsen i øjet og mister sin elasticitet. Når fleksibiliteten falder, mister øjet sin evne til at tilpasse sig for at kunne fokusere på genstande på nært hold.

 

Symptomer på aldersbetinget langsynethed

Mange forveksler symptomer på aldersbetinget langsynethed med langsynethed. De to tilstande har dog forskellige årsager: langsynethed skyldes et for kort øje eller for svag brydningskraft i hornhinden, mens aldersbetinget langsynethed skyldes, at linsen mister sin fleksibilitet.

 

Det mest afslørende tegn på aldersbetinget langsynethed er sløret syn, når man læser, skriver, bruger mobiltelefon eller gør noget andet, som kræver godt syn på nært hold. Man skal så holde det, man ser på, længere og længere væk fra øjnene for at få et skarpt billede, og til sidst er armene ikke lange nok. Det første tegn på aldersbetinget langsynethed er, at det tager længere tid at omstille øjnene til at fokusere fra lang afstand til tæt på og vice versa.

Behandling af aldersbetinget langsynethed

Der er mange muligheder for korrektion af aldersbetinget langsynethed. Ved hjælp af ny teknik kan fx personer, som begynder at have aldersbetinget langsynethed, blive ved at bruge kontaktlinser.

 

Almindelige behandlinger for aldersbetinget langsynethed er:

  • Læsebriller
  • Progressive eller bifokale briller
  • Øjenkirurgi, som regel udskiftning af ens egen linse med en multifokal plastlinse (Refractive Lens Exchange, RLE)
  • Kontaktlinser, med Biotrue ONEday for Presbyopia, ULTRA for Presbyopia og PureVision2 for Presbyopia kan dine øjne fokusere på flere afstande

Spørgsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page