Astigmatisme (bygningsfejl)

Astigmatisme er en almindelig synsfejl, som forekommer, når en persons hornhinde (eller linse) ikke er symmetrisk. En normal hornhinde er rund som en del af en tennisbold. Ved astigmatisme er hornhinden buet på en måde, som snarere ligner en rugbybold. Cirka 30 % af befolkningen har astigmatisme over 1 dioptri, dvs. som bør korrigeres.

 

Hvad skyldes astigmatisme?

Astigmatisme kan forekomme i kombination med nærsynethed og langsynethed. På grund af den asymmetriske kurve fokuserer det astigmatiske øje lys korrekt langs en akse, men forkert langs den anden akse. Lyset, som kommer ind i øjet, fokuserer ikke på det samme punkt på nethinden, og genstande bliver derfor slørede eller forvrængede. Det giver en effekt, som minder om at se igennem en ujævn glasrude.

 

Symptomer på astigmatisme

En optiker kan stille diagnosen astigmatisme med en række undersøgelser: en enkel synstest, hornhindemåling og elektronisk kortlægning af øjets overflade.

 

Almindelige symptomer på astigmatisme er:

  • Genstande på nært eller langt hold bliver slørede eller ses med en skygge ved siden af
  • Problemer med at læse tekst med lille skrift
  • Misser hele tiden med øjnene

 

Behandlingar af astigmatisme

Da astigmatisme skyldes, at lysstrålerne brydes ujævnt, korrigeres det ved at få lysstrålerne til at fokusere på ét eneste plan. Det kan gøres på flere forskellige måder:

 

  • Briller
  • Kontaktlinser: Unikt udformede for at opfylde de særlige behov for synskorrektion hos personer med astigmatisme
  • Laserbehandling: Denne procedure omformer hornhinden ved at slibe små vævstykker væk med laser

 

Spørgsmål?

Online Beratung - form

Online Beratung - page
TrustArc